INTERVIEW: IVA & VEDRAN

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

U današnje vrijeme u Hrvatskoj postoji jako puno odličnih vjenčanih fotografa, no samo neki od njih nalaze se na onoj dobro znanoj listi ‘najboljih’. Na tu listu svakako spadaju i Iva & Vedran, fotografski dvojac iz Varaždina čije će vas fotografije osvojiti na prvi pogled. Zašto kažem najboljih? Jer iza sebe imaju godine iskustva, jako puno zadovoljnih klijenata i godinu koja je poprilično bukirana. Romantične i sanjive, prepune emocija, njihove fotografije najbolji su odraz kvalitetnog rada i razlog zbog kojeg se velik broj mladenaca odlučuje upravo za njih. S Ivom i Vedranom sam popričala o njihovom stilu i počecima, a dobila sam i nekoliko odličnih savjeta za buduće mladence…

Tko su Iva i Vedran?

Mi smo par iz Varaždina, putnici i fotografi za vjenčanja. Nije lako predstaviti se konkretno, najbolje bi bilo pogledati naše fotke, tako bi nas najbolje upoznali.

Sjećate li se svojeg prvog vjenčanja?

Naše prvo vjenčanje odvijalo se u Zagrebu i nije bilo organizirano u velikoj pompi. Par koji smo fotografirali nismo poznavali, a do nas su došli preporukom. To je bilo manje vjenčanje s 30-tak gostiju, a naši klijenti su bili zaista ljubazni. Dobili smo potpuno povjerenje da radimo na način na koji želimo i smatramo da je ispravan. Takva otvorenost je rezultirala njihovim zadovoljstvom, a mi smo naravno slijedom takvih okolnosti nakon toga bookirali novo vjenčanje.

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

Kakav je vaš pristup klijentu?

Prije svakog vjenčanja nastojimo se pobliže upoznati s klijentima i popričati o njihovim željama i viziji dana vjenčanja. Klijentima jednostavno kažemo – budite takvi kakvi jeste, ostalo će doći prirodno samo po sebi. Na vjenčanju radimo nenametljivo, pratimo događaj i bilježimo spontane trenutke. Slično je i u pristupu na photo sessionu s klijentima osobno. Volimo opuštenu atmosferu.

Dvoje vas je, tko je zadužen za koji dio?

Radimo jednakopravno, a ne kao glavni fotograf i asistent. Nikad nismo ni imali određenu preraspodjelu posla. Na dan vjenčanja bitan nam je svaki detalj i ne postoji nešto što nije vrijedno pažnje jednog od nas. Na photo sessionu je situacija malo drugačija. Tamo je sloboda u izražavanju puno veća. Iva više voli fotkati portrete i detalje, Vedran više voli raditi širokokutne kadrove parova u prirodi.

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

Koliko su lokacija i dekoracija bitni kod vjenčanja?

Par koji planira vjenčanje svakako bi trebao dobro razmisliti o tim elementima. Dan vjenčanja definitivno je jedan od najvažnijih dana u životu i njegova organizacija počinje odabirom lokacije. Danas već postoji puno više izbora po tom pitanju nego prijašnjih godina neovisno o određenom budžetu. Mislimo da bi parovi trebali pokušati birati lokacije na kojima će se oni kao i njihovi gosti osjećati ugodno i opušteno. Ambijent igra veliku ulogu u našim životima i utisak koji ostavlja u našem sjećanju je neizbrisiv. Što se tiče dekoracije, bila ona minimalna ili obilna, svakako bi trebala reflektirati osobnost jednog para. Dekorativni detalji upotpunjavaju ambijent, daju mu životnost, a vjenčanja time dobivaju puni sjaj.

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

Proputovali ste Hrvatsku, koje mjesto vam je najdraže?

Hrvatska je mala zemlja u Europi, ali za jednog fotografa može biti neiscrpan izvor inspiracije i mogućnosti za rad. Stvarno smo sretni da u Hrvatskoj imamo divnu prirodu i gradove s toliko različitosti i gdje god došli fotografirati svako mjesto je bilo posebno za sebe. Prema nama su zaista klijenti svugdje bili pristupačni i zaista nema najdražeg mjesta. Sva su nam draga i vratili bi se opet tamo.

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

Stižu i upiti iz inozemstva… O kojoj zemlji potajno maštate?

Upiti iz inozemstva stižu i ove godine bit će prilike za rad u Srednjoj Europi. Naravno, maštamo o mjestima na kojima nismo još bili. Danas je moguće da te fotoaparat odvede na nevjerojatna mjesta u svijetu, tako da vjerujemo da će nam se u dogledno vrijeme želje i ostvariti.

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

Imate li neki savjet za mladence? Kako odabrati vjenčanog fotografa?

Jedini savjet koji bi mogli uputiti mladencima je da u organizaciji dana vjenčanja budu svoji, da rade kako osjećaju da je najbolje za njih, da se ne povode za trendovima ako to nije u njihovom duhu i da jednostavno uživaju na taj dan jer to samo ‘njihov’ dan. Danas zaista ima puno kvalitetnih vjenčanih fotografa, društvene mreže natrpane su različitim sadržajima i konstantno privlače. Nekih određenih pravila za odabir fotografa nema. Nekoliko klijenata objasnilo nam je da su nas odabrali po intuiciji, a neki kažu da su to učinili vodeći se vlastitim estetskim mjerilima. Tko zna, vjerojatno je i jedno i drugo točno.

INTERVIEW: IVA & VEDRAN

Iva & Vedran