SMALL TALK WITH FLORISTOKRACIJA

FLORISTOKRACIJA

Jedna od najbitnijih stavki na vjenčanju svakako je dekoracija kojoj mladenke uvijek posvete veliku pažnju… No, izbor najčešće pada na sezonsko cvijeće i na tipične ukrase poput visokih vaza i svijeća u prozirnim čašama jer većina cvjećarni u svojoj ponudi ima samo to. Ako tražite nešto drugačije i u vašem stilu, Maja Večerin je osoba kojoj se trebate javiti! S Majom sam popričala o njezinom biznisu Floristokracija

Tko se krije iza projekta Floristokracija? Kako si došla na ideju za pokretanjem?

Floristokracija sam zapravo ja, 28-godišnja Zagrepčanka Maja Večerin. Ideja o dekoriranju cvijeća je nešto što me godinama privlačilo, vjerojatno najviše zahvaljujući tome što se cijela moja obitelj bavi uzgojem i prodajom cvijeća od pamtivijeka. Međutim, sklopom okolnosti, godinama sam se tražila i završila u skroz drugim smjerovima. Sve dok mi jednog dana nije dojadilo te sam po kratkom postupku odustala od fakulteta i odlučila krenuti u cvjećarske vode. Veliku ulogu u tome imao je i moj dečko Hrvoje koji mi je od početka ogromna potpora, a sad i desna ruka u poslovanju.

Što Floristokracija sve nudi?

Idejno je Floristokracija zamišljena kao online cvjećarna koja bi bila specijalizirana za dekoriranje vjenčanja. No, nekako se vrlo brzo pokazalo da se ljudima sviđa moje razmišljanje i svježe ideje pa smo od klasičnog dekoriranja cvijeća proširili ponudu i na kompletno uređenje raznih prostora, a nisu nam rijetka ni tematska vjenčanja na kojima zapravo postavljamo cijelu scenografiju. To se pak dopalo i raznim fotografima pa sad radimo i dosta photoshootinga. Mogu reći da imam sreće što me nekako uvijek nalaze kreativni klijenti sa zanimljivim idejama, a onda se ovisno o njihovim željama formira i naša ponuda.

FLORISTOKRACIJA
Kakav je pristup prema klijentu?

Ono što mi je izrazito bitno i na čemu temeljim kompletno poslovanje je ideja da je svaki klijent poseban i da se prema njemu formira personalizirana usluga. Često mi se javljaju mladenke koje ni same ne znaju što bi htjele, jer je danas ponuda stvarno velika. U takvim slučajevima poanta je da iz početne temeljne boje ili možda cvijeta koji je mladencima omiljen, osmislimo kompletne dekoracije, a koje su posebne i prilagođene njima. Iz tog razloga mi nije problem niti podružiti se s mladencima na kavi i poslušati malo njihove priče, jer one su najčešće temelj na kojem gradim priču za njihovo vjenčanje. Jako puno ulažem u odnose sa svojim klijentima, volim biti konstantno dostupna i otvorena za sva pitanja i mislim da i klijenti to cijene.

Koji je raspon cijena tvojih usluga?

U ovom poslu je jako nezahvalno govoriti o nekakvim cijenama ili još gore, paketima ponuda za koje me često pitaju. Jednostavno, bilo da se radi samo o cvijeću, bilo o kompletnom dekoriranju, ponuda može jako varirati jer ulogu igra vrsta cvijeća, količina, ali i sezona. Iz tog razloga se za svaku uslugu radi pojedinačna ponuda u kojoj klijentu detaljno objasnim svaku stavku.

Ovako ugrubo, mogu reći da su najjeftinija vjenčanja bila 1500,00 kn, što je zapravo jako nisko, ali je i luksuz koji si mogu priuštiti jer neke vrste cvijeća sama uzgajam te na taj način smanjujem nabavnu cijenu. Međutim, bilo je i puno skupljih vjenčanja. Idealna situacija mi je kada klijenti sami odrede svoj budžet kojem se onda pokušamo prilagoditi. Naravno, nekada nije moguće uskladiti cijenu i ideje koje mladenci žele, ali tada ili kombiniramo drugo cvijeće ili popravljamo budžet.

FLORISTOKRACIJA

Kako su dosadašnji klijenti zadovoljni?

Moram priznati da su do sad padale samo pohvale (smijeh). No, šalu na stranu, svi mi se zaista javljaju samo s velikim zahvalama i pohvalama i nerijetko me preporučaju dalje. Dapače, većina mojih klijenata došla je do mene upravo po preporuci, a s gotovo svima ostanem u kontaktu i nakon vjenčanja. Zapravo, jako puno cura s kojima sam radila mogu sada nazvati i prijateljicama i takve stvari me iznimno vesele.

FLORISTOKRACIJA

FLORISTOKRACIJA

FLORISTOKRACIJA

FLORISTOKRACIJA

FLORISTOKRACIJA

FLORISTOKRACIJA

photos: Floristokracija